Zajady, jaka witamina B?

Zajady, jaka witamina B? Pojawiają się w kącikach ust jako stan zapalny. Najczęściej na początku jest to jedynie niewielkie zaczerwienienie, by następnie ewoluować do bolącego owrzodzenia, czyli zajadów. Leczenie musi być prowadzone nie tylko pod względem objawowym, ale przede wszystkim polegać na wyeliminowaniu przyczyn powstania zajadów. Z jakiego powodu powstają?

Jakie są przyczyny powstawania zajadów?

Najczęściej spotykanymi przyczynami powstawania zajadów są infekcje powodowane przez grzyby i bakterie. Usta są miejscem ciepłym i wilgotnym, a ich kąciki szczególnie i dlatego są miejscem, w którym bakterie i grzyby mają dobre środowisko do rozwoju. Inną przyczyną są kuracje antybiotykami, ponieważ antybiotyki wyjaławiają ludzkie organizmy z tzw. dobrych bakterii i osłabiają układ odpornościowy. To dlatego przy kuracjach antybiotykami zalecane są probiotyki i witaminy. I właśnie niedobór witamin może być kolejną przyczyną powstawania zajadów, a szczególnie niedobór ryboflawiny, czyli witaminy B2, który może być połączony z niedoborem żelaza. Zajady dosyć często pojawiają się u ludzi z przeciążonym organizmem, np. u kobiet w ciąży.

Witamina B2 i jej funkcje w organizmie człowieka

Ryboflawina jest rozpuszczalnym w wodzie związkiem chemicznym należącym do witamin z grupy B, gdzie nosi numer B2. Jak każda witamina jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a jej niedobory mogą się objawiać przynajmniej na kilka sposobów. Może to być szybkie męczenie się wzroku i pogorszenie widzenia w ciemnościach, mogą to być kłopoty ze skórą, a mogą pojawić się właśnie omawiane, uciążliwe zajady.

Zajady, jaka witamina B?Do najważniejszych funkcji witaminy B2 w naszych organizmach jest wspieranie układu nerwowego oraz odpornościowego. Ryboflawina ma ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zapewnia efektywny transport tlenu do soczewki oka. Ponadto ryboflawina jest jednym z uczestników produkcji kortyzolu, hormonu mającego zarówno działanie przeciwzapalne, jak i nazywanego hormonem stresu – jest odpowiedzialny za szybkie podawanie glukozy w sytuacjach wymagających działania, czyli stresogennych, obciążających układ nerwowy. Dodatkowo kortyzol zatrzymuje w organizmie sól, a także redukuje problemy z porannym wstawaniem. Braki kortyzolu w organizmie sprawiają, że możemy mieć z tym wyraźny problem.

Ponadto ryboflawina wspomaga prawidłową pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, a także nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry. Dzięki obecności witaminy B2 mogą one zdrowiej i lepiej funkcjonować. Ma również udział w metabolizmie człowieka, współuczestnicząc w przemianach aminokwasów oraz lipidów. To pozwala naszemu organizmowi nie tylko skuteczniej pozyskiwać energię, ale również skutecznie ją magazynować.

Ryboflawinę możemy znaleźć na etykietach produktów żywnościowych, ponieważ występuje w stanie wolnym jako pomarańczowy lub żółty proszkiem i używana jest w przemyśle spożywczym jako naturalny barwnik. Występuje na etykietach pod symbolem E 101.

Niedobory witaminy B2 – skutki

Zapotrzebowanie na witaminę B jest nieco różne w odniesieniu do kobiet i mężczyzn. U pań zapotrzebowanie wynosi od 1.6 do 2.2 mg na dobę, chociaż dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią może być nieco wyższe, a panowie potrzebują od 2.4 do 2.8 mg dziennie. Niedobory witaminy B2 objawiają się:

  • zmianami skórnymi, m.in właśnie zajadami i stąd przekonanie o wpływie ryboflawiny na ich powstawanie bądź zanikanie. Ponadto występuje łojotok oraz różne zapalenia;
  • powstawaniem aft oraz pleśniawek;
  • opóźnienie, albo zatrzymaniem wzrostu;
  • bólami głowy, w tym migrenowymi;
  • światłowstrętem, zaczerwienieniem oczu, pogorszeniem widzenia w ciemności;
  • zawrotami głowy;
  • osłabieniem włosów oraz paznokci;
  • zaburzeniami metabolizmu;
  • u kobiet może wywoływać swędzenie i pieczenie ujścia pochwy.

Ryboflawina – najlepsze źródła

Ryboflawinę najłatwiej i najskuteczniej pozyskiwać z codziennej diety, a w jakich produktach znajdziemy jej najwięcej?

Nie jest to regułą, ale ogólnie witaminy z grupy B najlepiej pozyskiwać z produktów odzwierzęcych. Duże jej ilości są w wątrobie wieprzowej oraz drobiowej, w tłustych rybach morskich, a przede wszystkim w makreli, w jajach, mleku i jego przetworach. Jednakże w wypadku wegan lub wegetarian nie muszą się oni obawiać, że witaminy B2 nie znajdą w produktach roślinnych.

Duże ilości zawierają nasiona roślin strączkowych (fasola), banany, orzechy i truskawki, ale i wiele innych, chociaż w zróżnicowanych stężeniach. W owocach i warzywach są wszystkie witaminy z grupy B oprócz kobalaminy.

Trzeba tutaj wspomnieć, że ryboflawina jest łatwo niszczona przez promienie UV, dlatego suszenie owoców na słońcu zniszczy tę witaminę. Zaletą witaminy B2 jest natomiast to, że nie jest niszczona przez wysoką temperaturę, dlatego można poddawać produkty obróbce termicznej bez obaw o utratę ryboflawiny.

Przy zmianach skórnych w rodzaju zajady lub trądzik, warto sięgnąć po suplementację, najlepiej witaminą B complex albo zastosować maść z witaminą B2. O przedawkowanie nie musimy się martwić, ponieważ nadmiar ryboflawiny jest usuwany z organizmu wraz z moczem.